Alle voordelen van een usb c monitor

Voorheen had je altijd meerdere kabels nodig als je een apparaat met een monitor wilde verbinden. Denk aan een HDMI kabel, een VGA kabel en zelfs omvormers om tot het juiste aansluitpunt te komen. Sinds de komst van usb c is alles veranderd. Je kan nu met een kabel een tablet, tv box of een MacBook verbinden met een monitor. Dit wordt ook wel de usb c monitor genoemd. Zo heb jij niet meer allerlei kabels en omvormers nodig om beeld te zien op een monitor. Daarnaast voorziet de usb c de monitor ook van stroom en kan je het ook als Portable monitor gebruiken. Wij zullen je alle voordelen van de usb c monitor uitleggen. Eerst leggen wij uit hoe usb c werkt en wat je er mee kan.

Wat is usb c?

Usb c is een van de nieuwere usb vormen. Het formaat is hetzelfde als van de micro usb welke veel wordt gebruikt voor Android tablets, Windows tablets, en smartphones. De usb c kan je via beide kanten insteken, je hoeft het dus niet om te draaien, beide kanten zijn hetzelfde. Dit is handig aangezien je de kabel er zo nooit verkeerd in kan doen. De usb c wordt gebruikt om op te laden, data te transfereren en om beeld door te sturen.

Met smartphones kan je via deze weg opladen, data overplaatsen en als audiosignaal. Dit kan tevens ook op laptops en tablets. Zo kan je sommige headphones ook aansluiten via de usb c aansluiting. Ook kan je een usb c kabel op een laptop gebruiken. Je kan het hiermee opladen of data overplaatsen. Hoe snel dit kan, hangt af van welk protocol de laptop gebruikt. Dit kan Usb 3.1 zijn, maar het kan ook Thunderbolt (in feite usb c) zijn. Via Thunderbolt kan je data overzetten met een snelheid tot wel 40 GB/S. Zo kan je een 4K film overzetten in een halve minuut. Ook kan je een monitor verbinden met je pc, tablet of laptop via de usb c kabel. Je hebt slechts de usb c kabel nodig om beeld te krijgen. Je kan een resolutie van 4K met 3840 x 2160 pixels behalen in 60 FPS (beelden per seconde). Toekomstig is de usb c kabel ook klaar om een 8K resolutie aan te kunnen.

usb c monitor

Wat zijn de usb c protocollen?

Aan een kant van de kabel heb je een usb c aansluiting, maar welke kan de andere kant hebben? Beide kanten kunnen een usb c aansluiting hebben, maar niet altijd hebben beide apparaten een usb c aansluiting. Er zijn meerdere protocollen te noemen en we benoemen de belangrijkste hieronder:

 • Usb. De grotere usb kabel kan een uiteinde hebben naar de usb c zodat je het met elkaar kan verbinden. Er zijn meerdere versies usb welke trager of sneller zijn. Van oud naar nieuw heb je de 2.0, de 3.0 en de 3.1. De usb 2.0 kan 480 MB/s overzetten., usb 3.0 haalt 5 GB/s en usb 3.1 haalt een snelheid van 10 GB/s. De usb c kabel zal de snelheid aanpassen aan welke usb er wordt gebruikt aan de andere kant.
 • Thunderbolt 3. Deze aansluiting wordt meestal gebruikt op laptops en monitors. De Thunderbolt 3 aansluiting is in feite een usb c aansluiting, maar met een enorm hoge snelheid. Als je een usb c monitor gebruikt, zou je ook de thunderbolt aansluiting kunnen gebruiken, mocht de monitor dit hebben. De snelheid hiervan kan gaan tot wel 40 GB/s en zo kan je een 4K film in een halve minuut doorsturen. Ook voor beeldverbinding is dit snel genoeg. De usb c naar Thunderbolt 3 kan tot 4K aan in 60 frames per seconde. Het plan is dat het toekomstig een 8K resolutie aan kan. Ook kan je een apparaat opladen via deze weg tot maximaal 100W. Zo kan je ook je laptop in no time opladen. Dit laadt voor 70% sneller op dan een standaard lader met een vermogen van 5W.
 • HDMI. Er bestaan ook kabels die van HDMI naar usb c gaan. Zo kan je ook je smartphone of tablet aansluiten op een monitor met een HDMI aansluiting.

usb c monitor

Een usb c monitor kan je ook opladen

Naast dat de usb c je monitor activeert, kan het ook tegelijkertijd je monitor opladen mocht er een batterij in zitten. De vereiste is wel dat de usb c aansluiting over een oplaadfunctie beschikt. De Thunderbolt 3 (is dus ook usb c) op MacBooks beschikken over een oplaadfunctie. Je kan je MacBook dus ook via deze weg opladen. Zo kan de kabel tegelijkertijd beeldsignaal doorsturen en het apparaat opladen. Zo zijn er meerdere laptops en apparaten welke een usb c aansluiting hebben met oplaadfunctie. Je kan ook andere apparaten opladen vanaf de laptop, wel dient de wattage hoog genoeg te zijn hiervoor.

usb c monitor

Een hoge resolutie via usb c

Een usb c monitor kan vaak een hoge resolutie aan. Via de usb c is het sowieso mogelijk tot maximaal 4K in 60 FPS (60 Hz)beeld door te sturen. De verwachting is dat dit toekomstig 8K zal zijn. Displayport 1.4 komt hier mee uit. De resolutie zal tot 7680 x 4320 pixels zijn, 8K dus.

Alle voordelen van een usb c monitor

Een portable monitor met een usb c aansluiting beschikt over veel voordelen. Je hebt maar een kabel nodig voor stroom en voor het doorsturen van beeld. Je hebt geen omvormers of iets nodig, meestal werkt het gewoon. Sommige smartphones met usb c ondersteunen ook het doorsturen van beeld. Zo kan je beeld van je smartphone ook projecteren naar een monitor. Sowieso ondersteunen vrijwel alle laptops en pc’s dit. Hieronder benoemen wij alle voordelen van de usb c monitor.

  • Data, beeld, video en opladen met een kabel.
  • Het werkt altijd, meestal geen omvormers of iets nodig.
  • De nieuwe laptops als Macbooks, Chromebooks en Windows laptops en pc’s beschikken over deze aansluitingen.
  • Je kan van je apparaat een docking station maken om andere apparaten via de usb c op te laden.
  • Makkelijk aan te sluiten.

Een usb c monitor kopen? Alle portable monitors bij Majstra.com

De monitor brengt dus veel voordelen met zich mee. Via de usb c kabel kan jij alle apparaten op de monitor aansluiten en deze zal voorzien worden van stroom en beeld. Ook handig als je een mini pc met de monitor wil verbinden. Je hebt geen poespas en omvormers nodig. Dit scheelt je een hoop werk. Bij ons kan je meerdere usb c monitors vinden, Full HD, 4K en met touchscreen. Voor meer informatie kan je ons bereiken via de klantenservice.