Android telefoon sneller maken? Met deze stappen wel 4 keer zo snel!

telefoon sneller

Iedereen kent het wel, na een tijdje is uw telefoon, tablet of tv box een stuk trager geworden. We kennen ook de standaard tips om cache te legen, onnodige apps te verwijderen en onnodige foto’s en video’s te verwijderen. Deze taken helpen, maar er is een andere mogelijkheid wat vrijwel niemand weet. Met deze tip kunt u de Android telefoon sneller maken. U kunt hiermee trouwens ieder Android apparaat sneller mee maken. Wij schakelen hiervoor de Developer Options binnen Android in. Volg onze tips stap voor stap en u zult merken dat uw Android toestel wel vier keer zo snel is geworden.

Android smartphone sneller maken

De voor de hand liggende oplossingen om de Android smartphone sneller te maken liggen hem vooral in het opschonen van data. Verwijder inactieve apps, leeg de cache van veelgebruikte apps en verwijder onnodige media. De cache kunt u leggen voor via instellingen naar apps te gaan en per app de cache te legen. Deze ingrepen helpen een beetje, maar wij schakelen nu over naar de Developer Options om de telefoon echt sneller te maken. Wij hebben er foto’s toegevoegd met een Engelse smartphone. Echter zijn de functies hetzelfde, wij leggen het u uit in het Nederlands.

Stap 1: Activeer de ontwikkelaarsopties

telefoon sneller

Dit is een geheime code binnen ieder Android apparaat. Hiermee krijg je de mogelijkheid om veel extra instellingen te wijzigen. Er ontstaan plots veel extra instellingen. Deze heeft u nodig omdat het nu echt mogelijk is de telefoon compleet naar uw wens om te toveren. Hiermee kunnen we dus ook de snelheid flink verbeteren. U hoeft geen wetenschapper te zijn om dit te activeren. Wij voegen er ook een plaatje bij zodat u ziet waar u dit kunt inschakelen.

  • Ga naar de instellingen van uw Android toestel.
  • Klik op Informatie Toestel of in het Engels op About.
  • Daar zoekt u de softwaregegevens op totdat u ergens het Buildnummer ziet staan. Het verschilt namelijk per Android apparaat waar het Buildnummer hier precies staat, maar het staat ergens bij Softwaregegevens onder Informatie Toestel.
  • Klik vijf keer op Buildnummer en er popt een bericht beneden op met “U bent nu een ontwikkelaar“.

Nu zijn de ontwikkelaarsopties dus geactiveerd en heeft u toegang tot nieuwe instellingen. Waar staan deze? Als u terug gaat naar de vorige pagina waar u klikte op “Informatie Toestel“, zal daar ergens boven een kopje moeten staan met “Ontwikkelaarsopties“. Hier kunt u op klikken om bij alle geheime instellingen te komen. Vanaf hier kunt u de Android tablet, telefoon of tv box een stuk sneller maken. Volg de komende stappen om dit te realiseren.

telefoon sneller

Stap 2: Actieve Android services uitschakelen

Als u heeft geklikt op de Ontwikkelaarsopties, krijgt u een hele lijst met instellingen te zien. Zoek hierbij het kopje Actieve services. Dit staat onder OEM ontgrendeling. Als u actieve services opent, ziet u een hele waslijst met allerlei apps die momenteel op de achtergrond op uw Android telefoon draaien. Er zitten uiteraard een aantal apps bij die nodig zijn voor de telefoon, maar ook een hoop niet. Schakel alle apps uit die nutteloos zijn voor u. Ziet u verdachte diensten draaien? Dit kunt u ook als verdacht melden bij Google. Zij zullen dit dan nachecken. Als u deze apps op de achtergrond heeft uitgeschakeld, zal de processor en het werkgeheugen meer ruimte hebben om te ademen. Deze componenten bepalen de snelheid en ze hoeven dus met minder apps rekening te houden. Er blijft dus kort gezegd meer ruimte over voor actieve apps welke u wel gebruikt. Zo maakt u de Android smartphone weer een stuk sneller.

telefoon sneller

Stap 3: Animaties snel laden

De tweede stap om de telefoon sneller te maken, is om afbeeldingen en animaties snel te laden. Animaties bevatten vaak redelijk veel mb’s (zeker met een hoge resolutie of sliders) en de telefoon dient dit allemaal te laden. Ga in de ontwikkelaarsopties naar het kopje Tekening. Hierin ziet u de waarden staan als Vensteranimatieschaal, Overgangsanimatieschaal en Duur van animatieschaal. Waarschijnlijk heeft u deze nooit aangepast en staan ze allemaal op 1x. U kunt per kopje dit wijzigen en het op 0.5x zetten. Dit zal de snelheid aanzienlijk verbeteren. Animaties worden hiermee sneller geladen. Als u kiest voor boven de 1, zal de telefoon er langer over doen om de animaties te laden. U kunt deze animaties ook compleet uit zetten, dan zal de telefoon het snelste zijn. Echter ontvangt u dan geen animaties meer. Wat verandert u eigenlijk? Wij zullen dit hieronder kort uitleggen.

  • Vensteranimatieschaal: Dit bepaalt hoe snel uw Android systeem binnen bepaalde schermen wisselt. Denk aan het wisselen van tabbladen in uw browser of het wisselen van apps.
  • Overgangsanimatieschaal. Dit bepaalt hoe snel er pop ups verschijnen. Denk aan een kortingscode op een webshop, deze popt vaak op in een pop-up.
  • Duur van animatieschaal. Deze heeft impact op animaties van het systeem. U kunt hierbij denken aan de meest recente apps of de meest gebruikte apps wat u te zien krijgt.

telefoon sneller

 

Stap 4: Multitask feature op Android

Nieuwe Android telefoons en tablets beschikken over een Android Multitask feature. Dit houdt in dat u snel meerdere apps tegelijk kunt openen, deze worden snel geladen. Echter beschikt niet iedere app over deze functie waardoor de apps dit niet gebruiken. Het is zonde want uw Android systeem beschikt wel over deze feature. Maar wees gerust, daar kunnen we wat aan doen. Ga binnen de Ontwikkelaarsopties naar Formaat Actviteiten Geforceerd Aanpasbaar Maken en activeer deze functie. Dit staat meestal ergens onderaan bij de Ontwikkelaarsopties. Via deze weg zal het Android systeem alle apps forceren mee te doen aan de Multitask feature waardoor deze snel geladen worden.\

Telefoon sneller

Ook voor Android tablets en Android tv boxen

Deze methodes gelden voor ieder Android apparaat, omdat de besturing volledig hetzelfde is. Mocht uw Android tablet of tv box traag zijn en u wilt het sneller maken, kunt u de bovenstaande oplossingen gebruiken om het apparaat sneller te maken. De fix geldt ook voor alle Android apparaten van Majstra.

Met deze oplossingen zult u de Android telefoon aanzienlijk sneller maken. Het zal ongeveer 10 minuten van uw tijd in beslag nemen, maar dan heeft u er wel wat voor terug. Volg onze blogs voor meer handige tips en trucs!