Hoe kunt u uw smartphone sneller maken?

Smartphone sneller

Is uw smartphone traag en ondervindt u hier problemen mee? Het kan soms vervelend zijn als u lekker op uw smartphone wilt zitten en deze constant vastloopt. Dit is echter niet het einde! Er zijn namelijk meerdere oplossingen om uw smartphone sneller te maken. Wij zullen u in dit artikel meerdere oplossingen geven. Deze staan wel los van elkaar en kunnen apart van elkaar gebruikt worden.

Verwijder de “cache”

Het cachegeheugen betreft data wat “tijdelijk” opgeslagen wordt zodat u vervolgens gemakkelijk en sneller data kunt inzien. De bedoeling is dat het cachegeheugen tijdelijk wordt opgeslagen, echter is dit in de praktijk niet altijd het geval. Het cachegeheugen blijft vaak in uw systeem staan en dit geheugen stapelt zich alleen maar op. Data kost ruimte en hoe minder ruimte u op uw telefoon heeft, hoe slomer het toestel wordt. Verwijder dus het cachegeheugen af en toe en u zult het verschil merken. Hoe kunt u het cachegeheugen verwijderen? Ga via de instellingen naar het opslaggeheugen, daar ziet u vervolgens “cachegeheugen” staan. Hier kunt u op klikken en dit verwijderen. Op de Android is dit trouwens ook per app mogelijk. Via instellingen->apps kunt u de app selecteren en klikken op cache wissen. Wij raden daarnaast ook aan om het cachegeheugen van uw webbrowser te verwijderen. Dit kan via de instellingen van de browser, daar kunt u vervolgens klikken op “clear browsing data”. In feite verwijdert u dus de geschiedenis en de cookies van de webbrowser.

Download “Clean master” of een andere app

Vindt u de bovenstaande tip te ingewikkeld? Dan zijn er genoeg handige tools te downloaden op uw smartphone die u er bij kunnen helpen. Een van deze tools is de app “Clean master”. Deze kunt u via uw Playstore downloaden. Via deze app kunt u al het cachegeheugen gemakkelijk wissen en daarnaast alles laten opschonen, ook onnodige data. Dit zal u natuurlijk enorm helpen en dit is ook veel inzichtelijker dan het handmatig verwijderen van onnodige data. Deze app is namelijk gemaakt voor het wissen van onnodige data, dus ook de lay-out van de app. Deze tool zal de snelheid van uw smartphone makkelijker managen.

Whatsapp geschiedenis verwijderen

Wij raden u aan om af en toe de Whatsapp geschiedenis te verwijderen. Als u dit niet definitief wilt verwijderen, kunt u er een back-up van maken en dit mailen naar uzelf. Dit kan via de instellingen van Whatsapp. Als u de geschiedenis van Whatsapp nooit verwijdert, zal de data zich opstapelen en dit kan uw smartphone ook slomer maken. Het cleanen van de Whatsapp geschiedenis zal uw smartphone ook een stukje sneller maken.

Apps afsluiten op de achtergrond

Veel mensen drukken op de homeknop na het spelen van een spelletje of het gebruiken van de app. Echter blijft de app op de achtergrond aan staan. Dit kost werkgeheugen (RAM) en dus ook snelheid, terwijl u de app niet eens meer gebruikt! Wij raden in dit geval dus aan om alle apps goed af te sluiten als u ze niet meer gebruikt. U kunt dit doen door te klikken op de multitaskknop (bij Android vaak naast de home button, bij Iphone twee keer klikken op het hoofdscherm). Sluit vervolgens alle apps af die u niet meer gebruikt en het werkgeheugen krijgt zo nog meer lucht.

Zet de wifi en bluetooth uit

Maakt u momenteel geen gebruik van wifi en bluetooth? Zet het dan uit. Anders blijft uw smartphone constant zoeken naar nieuwe wifi netwerken en bluetooth apparaten. Dit kost ook energie voor uw smartphone en het maakt het een stukje trager. Daarnaast gaat uw batterij ook langer mee!

Foto’s en video’s verwijderen

We maken het allemaal wel mee. Allerlei vrienden die foto’s en video’s via Whatsapp sturen, of de welbekende groepsapps waar enorm veel foto’s en video’s worden gedeeld. Dit zijn leuke dingen, echter neemt het wel op termijn veel ruimte in beslag. Voor u het weet heeft u al 5000 foto’s op uw apparaat staan. Wij raden u aan om deze te cleanen en de onnodige foto’s en video’s  te verwijderen. Of u kunt het op uw computer of harde schijf zetten. Dan bewaart u nog wel alle media, maar dan ruimt u wel het geheugen op van uw apparaat. Dit zal uw smartphone een stuk sneller maken.

Monitor het processorgeheugen

Wilt u weten welke apps het werkgeheugen enorm belasten? U kunt dit checken via instellingen->opslag-> werkgeheugen (RAM). Daar ziet u staan hoeveel werkgeheugen u heeft en welke apps deze het meest belasten. Vervolgens kunt u zich afvragen of u deze apps nodig heeft en kunt u de keuze maken welke zwaarbelaste apps u eventueel kunt uitzetten of verwijderen.

Verwijder widgets

Heeft u op uw hoofdscherm bepaalde widgets aan staan? U kunt bijvoorbeeld denken aan een widget voor het weer. Deze nemen relatief gezien veel werkgeheugen in beslag en u kunt deze verwijderen om uw smartphone sneller te maken.

Apps naar SD-kaart verplaatsen

Hoe minder data u vrij heeft op uw smartphone, hoe slomer de smartphone zal zijn. Daarom is het handig om bijvoorbeeld apps te verplaatsen naar een eventuele SD-kaart. Wij hebben ook een blog geschreven hoe u dit kunt doen. Klik hier om het artikel te bekijken met de uitleg hoe u apps naar de SD-kaart kunt verplaatsen.

Update de telefoon

Als u meldingen krijgt om de telefoon of bepaalde apps te updaten, dient u dit te accepteren. Updates laten meestal de telefoon efficiënter en veiliger werken waardoor het systeem minder werkgeheugen nodig heeft. Dit zal uiteindelijk impact hebben op de snelheid van uw telefoon.

Terugzetten naar fabrieksinstellingen

Mocht niets helpen, kan het zijn dat er bepaalde “bugs” of storingen in het systeem van uw smartphone zitten. Het beste is dan om alles terug te zetten naar fabrieksinstellingen om opnieuw en “clean” te beginnen. Let op: Maak een back-up voordat u dit doet, alle data wordt namelijk verwijderd als u het terugzet naar fabrieksinstellingen. 

Deze tips zullen u helpen om uw smartphone sneller te maken. De tips zijn onafhankelijk van elkaar en kunnen dus ook apart worden uitgevoerd. Deze tips gelden ook voor alle smartphones, tablets en Tv boxen van Majstra. Majstra verkoopt ook tablets en smartphones tegen zeer scherpe prijzen, deze kunt u hieronder bekijken door op de links te klikken. Heeft u nog vragen of kunnen wij u ergens mee helpen? U kunt ons altijd bereiken via de klantenservice.

Klik hier om het assortiment tablets te bekijken (V.a. €109,99)

Klik hier om het assortiment smartphones te bekijken (V.a. €189,99)