Keuzehulp TV box

tv box 1

Een tv box kopen: advies van Majstra

Met een tv box (ook wel mediaspeler of mediaplayer) heeft u een heel computersysteem aan de televisie hangen. Dit houdt in dat er onwijs veel mogelijkheden zijn. Van films kijken tot gamen. Op deze pagina geven wij u advies waar u de mediaspeler voor kunt gebruiken.

Wat is een mediaspeler en hoe werkt het?

Een mediaspeler is eigenlijk een kleine computer wat net als pc’s draait op een besturingssysteem. De boxen bevatten dezelfde componenten, maar zijn ontworpen voor media, games en entertainment. U sluit de speler aan via de HDMI kabel op de televisie, plugt de stroomkabel in de box en u verbindt de box met het internet. Daarna is het klaar voor gebruik. Mediaspelers kunnen een besturing hebben als Android, Windows of IOS. Het populairste systeem is Android. Via de Play store kunt u alle apps downloaden net als u gewend bent op de telefoon. De Play store kent enorm veel apps, ook is het mogelijk om via de browser te surfen en te downloaden. Daarnaast zijn dit de voordeligste boxen op de markt. Een mediaspeler is eigenlijk een kleine computer.

  • Android. Dit is het systeem als u algemene apps voor media en gaming wilt gebruiken. De werking is simpel en voor iedereen te begrijpen.
  • Windows. Wij raden Windows aan als u op zoek bent naar meer kracht. U kunt denken aan zwaardere software als grote spellen, bedrijfsmatige software of photoshop.

Films, series en live tv kijken

Via de mediaspeler is het mogelijk om talloze apps te downloaden voor media. U kunt denken aan media apps als Netflix, Disney + en Kodi. Dit is via de Play store te downloaden of via de eigen site van de aanbieder, meestal staat het ook op de box geïnstalleerd. Het is ook mogelijk om live televisie te kijken. Dit kan via IPTV, televisie via internet. Zo kunt u diensten als Ziggo Go, NLziet, NPO, Telfort etc. installeren via de Play store. Sommige aanbieders hebben een eigen app voor mediaspelers, dit is bij hun aan te vragen. Een draadloos toetsenbord kan handig zijn als extra accessoire.

  •  Voor Netflix, Kodi, Disney +
  •  Live tv via NLziet, Ziggo Go en meer.

Gamen met een mediaspeler

Via de Play store kunt u talloze games downloaden, voor zowel Android, IOS en Windows. Echter heeft u alleen nog een controller nodig om deze games op tv te spelen. Er zijn talloze controllers welke aangesloten kunnen worden op de tv box. Dit kan draadloos via bluetooth of een usb receiver en bekabeld via de usb kabel. De controllers zijn vaak ook geschikt voor de smartphone, deze worden ook wel smartphone controllers genoemd. Via Kodi is het ook tegenwoordig mogelijk om oude retro games te spelen. Een unieke ervaring als u een Nintendo controller aansluit op de tv box.

  • Draadloos via bluetooth of een usb receiver.
  • Bekabeld via een usb kabel.

Media draadloos streamen

Wilt u de mediaspeler gebruiken zonder internetkabel, maar draadloos? De meeste tv boxen beschikken over een wifi mogelijkheid. Dit scheelt u draden en dus ook ruimte. Let wel op dat de wifi op de plek sterk genoeg is. Het streamen van grotere bestanden vraagt ook een hogere internetsnelheid.

Het spiegelen van media via de mediaspeler

Een mediaspeler maakt het ook mogelijk om media te streamen naar de televisie vanaf de smartphone of tablet. De meeste tv boxen beschikken namelijk over Miracast of Screen mirroring waardoor u het beeld live kunt streamen. Zo kunt u bijvoorbeeld leuke filmpjes live spiegelen naar de televisie.

Media afspelen via een externe harde schijf

Het is ook mogelijk om media af te spelen via een externe harde schijf. U dient na te gaan of de mediaspeler usb aansluitingen heeft en hoeveel er aan externe opslag herkend kan worden. Vaak zijn er speciale apps welke externe media makkelijk kunnen afspelen op de mediaspeler. Het is ook mogelijk de tv box te koppelen aan een NAS server of een thuisnetwerk.