Keuzehulp videocamera’s

videocamera 1

Een videocamera kopen: advies van Majstra

Een videocamera of camcorder kan erg handig zijn als u langere filmpjes wilt maken of wilt fotograferen. De batterij van de videocamera gaat relatief lang mee en er kan een grote geheugenkaart gebruikt worden voor meer data. Daarnaast zijn deze camera’s compact en makkelijk mee te nemen en liggen ze lekker in de hand.

Beeldresolutie en aantal FPS

De beeldresolutie bepaalt in welke kwaliteit de camera kan opnemen. Een Full HD camera neemt op in 1920 x 1080 pixels. Een 4K camera neemt op in 3840 x 2160 pixels. Dit kan ook iets minder zijn, het is afhankelijk van de camera. FPS staat voor `Frames per second`, het aantal beelden per seconde. Hoe hoger de FPS is, hoe sneller en soepeler de beelden bewegen. Doorgaans wordt per resolutie een minimum gehanteerd van 24 FPS. Een 4K camera kan ook in een Full HD resolutie filmen. Het aantal FPS van de Full HD resolutie zal bij een 4K camera hoger zijn dan bij een Full HD camera.

  • 4K resolutie. Een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Dit kost wel meer data op de geheugenkaart.
  • Full HD resolutie. Een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

Timelapse en slowmotion

De meest gebruikte speciale effecten zijn Timelapse, slowmotion en de nachtfunctie. Met timelapse zal de camera fotograferen in een bepaalde tijdsinterval. U kunt zelf kiezen of de camera per seconde, 5 seconden of 10 seconden een foto maakt. Dit kan mooie beelden opleveren als een zonsondergang gedurende een langere tijd of als u het verkeer van bovenaf filmt. Wij raden hierbij een statief aan zodat u de camera kunt laten filmen. De slowmotion functie vertraagt het beeld waardoor alles heel traag lijkt te gaan. Hiervoor dient de FPS hoog genoeg te zijn. Hoe meer beelden de camera per seconde kan maken, hoe beter de slowmotion zal uitpakken.

  • Timelapse. Een functie waarbij de camera in een tijdsinterval foto’s schiet. Handig voor lange termijn filmpjes als een zonsondergang of het verkeer van boven gefilmd.
  • Slowmotion. Een functie waarbij het beeld vertraagt. Hier is een hoge FPS gewenst voor een beter effect.

Wifi functie van de videocamera

Sommige videocamera’s beschikken over een wifi functie. Dit betekent dat u een app op de smartphone of tablet kunt installeren. Met deze app kunt u live meekijken op de camera. Ook kunt u van afstand foto’s maken of video’s starten of stoppen. Ten slotte is het ook mogelijk om via deze app data direct door te sturen naar de smartphone of tablet, of het te delen op social media.

Nachtfunctie

Met de nachtvisie kunt u in het donker filmen. Door de infrarood sensor kunt u alles in zwart-wit zien. Handig als u ook in het donker wilt filmen. Veel videocamera’s beschikken ook over een LED lamp om de omgeving te verlichten.

Handige accessoires

Een videocamera kan op meerdere manieren gebruikt worden. Er zijn veel accessoires beschikbaar welke u erbij kunnen helpen. Wij bespreken hier de belangrijkste accessoires.

  • Externe microfoon. Camcorders isoleren over het algemeen niet het geluid waardoor het geluid van dichtbij niet altijd zuiver te horen is. Een externe microfoon kunt u op de camera aansluiten en via de microfoonaansluiting verbinden. Geluid zal vervolgens beter te horen zijn.
  • Extra batterij en een powerbank. Wilt u een langere tijd filmen? Dan is het handig om een opgeladen extra batterij mee te nemen. Doorgaans gaat een batterij tussen 1.5 tot 2.5 uur mee.
  • Statief. Een statief is handig als u vanaf een punt wilt filmen, bijvoorbeeld met timelapse.
  • LED lamp. Het is ook mogelijk een LED lamp aan te sluiten op de videocamera. Dit kan handig zijn als u in een donkere omgeving gaat filmen. De lamp heeft een aparte batterij en zal geen batterij van de videocamera verbruiken.
  • MicroSD-kaarten. Deze geheugenkaartjes zijn noodzakelijk voor het opslaan van filmpjes en foto’s. Als u een langere tijd door wilt filmen, raden we aan dat u een extra geheugenkaart mee neemt.