Tablet keuzehulp

tablet 1

Een tablet kiezen: advies van Majstra

Een tablet is ideaal voor op de bank, in bed of in de trein. In deze keuzehulp van Majstra proberen wij u te helpen bij de keuze van de juiste tablet. Speelt u bijvoorbeeld het liefst leuke games op de tablet? Of kijkt u het liefste uw favoriete films & series op uw tablet? Voor iedere gebruiker is de juiste tablet te vinden. Wij bieden ook Android tablets aan. Wij leggen u graag waar u op moet letten in verschillende situaties.

Beeldresolutie en schermgrootte van de tablet

Het aantal inch van de tablet bepaalt de schermgrootte. Een inch staat voor 2,54 centimeter. Dit wordt gemeten in de diameter van het beeldscherm. Hoe meer inch de tablet dus heeft, hoe groter het scherm is. Dit bepaalt voor u hoe groot media op het scherm te zien zal zijn. Zo is dit handig als u films of series kijkt of een spel speelt.

Een 10 inch formaat wordt het meest gebruikt, dit is ongeveer 25 centimeter. Als u een tablet makkelijk onderweg wilt meenemen, is een formaat van 7 of 8 inch handig. Daarnaast bepaalt de beeldresolutie hoe scherp de media wordt afgebeeld op het scherm. Als u echt een mediafanaat bent, raden wij altijd een Full HD resolutie aan van 1920 x 1080 pixels. Zo kunt u films en series in een zeer scherpe kwaliteit bekijken.

Spelletjes spelen, surfen op het internet en social media

Iedere tablet kan op het internet surfen, apps downloaden en spelletjes spelen. Per gebruiker hangt de intensiviteit er echter van af. Als u veel apps downloadt, raden wij een hogere opslag aan van de tablet. Met 16 GB heeft u vaak niet genoeg. Het Android systeem neemt namelijk al 6 GB in beslag van het geheugen. Vaak kunt u met een microSD-kaart het geheugen wel uitbreiden met GB’s, afhankelijk van het model.

 • Voor een lichte gebruiker 16 GB aan opslag.
 •  Voor een zware gebruiker van veel apps minimaal 32 GB opslag.

De tablet op reis gebruiken

Als u de tablet als navigatiesysteem wilt gebruiken of in de trein, bus of auto, raden wij een kleiner formaat aan. U kunt hierbij denken aan een tablet met een 7 of 8 inch formaat. Dit past heel makkelijk in uw tas en is net wat groter dan uw smartphone. Als u over mobiel internet wilt beschikken, let dan op dat de tablet over 3G of 4G internet kan beschikken via een simkaart aansluiting. Mocht u het offline als navigatiesysteem willen gebruiken,  dient de tablet over een GPS chip te beschikken.

 • 7 Of 8 inch formaat voor op reis.
 • 3G of 4G functie voor mobiel internet.
 • GPS voor offline navigatie.

Het bekijken van films, series, live tv en sport

De tablet is ook te gebruiken om films, series, live televisie en sport te kijken. Het is belangrijk rekening te houden dat u alles beter kunt zien als de tablet een groot formaat en een scherpe beeldresolutie bevat. Met een 10 inch formaat heeft u een beelddiagonaal van ongeveer 25 centimeter, u kunt het scherm altijd kantelen om het verticaal of horizontaal te kijken. Daarnaast raden wij een Full HD resolutie aan van 1920 x 1080 pixels om de media duidelijk en scherp te kunnen bekijken. Zo kunt u optimaal gebruik maken van apps als Netflix, Kodi, NLziet en alle andere apps en mogelijkheden welke beschikbaar zijn op het besturingssysteem.

Foto’s en video’s bewerken en grafische 3D games

Dit zijn de doelen die wat van de specificaties van de tablet vragen. Vaak zijn dit zwaardere apps en heeft u een sterkere processor en een hoger werkgeheugen nodig. Een tablet met minimaal een quadcore processor met 1.5 GHz en een werkgeheugen van 2 GB is voldoende voor deze doelen. Als de processor nog sneller is en het werkgeheugen nog meer, zal de tablet deze programma’s nog soepeler kunnen draaien. Dit geldt overigens ook voor zwaardere 3D games. Zo zal een spel niet vastlopen tijdens het spelen.

 • Minimaal een quadcore processor van 1.5 GHz (4x 1.5 GHz).
 • Minimaal een werkgeheugen van 2 GB.
 • 32 GB opslag om data op te slaan en een SD-aansluiting voor een eventuele aanvulling.
 • Full HD resolutie.

Scherpe foto’s en video’s maken

Als u een tablet wilt gebruiken als camera, dient u goed na te gaan hoeveel megapixels de duale camera van de tablet bevat. Voor een basis gebruiker raden wij 5 megapixels aan de achterkant en 2 megapixels aan de voorkant aan. Als uw hoofddoel fotograferen is, raden wij 8 megapixels aan de achterkant en 5 megapixels aan de voorkant aan.

Phonetablet en mobiel internet

Wilt u overal over internet kunnen beschikken, bellen en gebeld worden op de tablet? Let op dat de tablet een simkaart aansluiting heeft. Met de ingeplugde simkaart kunt u de tablet exact als een smartphone gebruiken. Zo beschikt u overal over mobiel internet (3G, 4G, 4G+ of 5G) en heeft u niet perse een wifinetwerk nodig. Deze tablets gaan meestal gepaard met een GPS chip waardoor u het ook als navigatiesysteem kunt gebruiken. Ook kunt u hiermee Whatsapp gebruiken zonder WebWhatsapp. Wilt u meer weten over Whatsapp op tablets? Klik hier voor de instructies om Whatsapp op tablets te gebruiken.

 • Simkaartaansluiting voor mobiel internet.
 • GPS voor navigatie.
 • Bellen en gebeld worden.

Kindertablets

Kindertablets zijn speciaal geproduceerd voor kinderen. Zo kunnen de kleintjes rustig wennen aan de digitale wereld. Daarnaast bevatten deze tablets ook beschermende functies als parent control, een speciaal scherm voor bescherming van de ogen en een rubberen case tegen vallen. De meeste tablets beschikken ook standaard over voor geïnstalleerde educatieve spelletjes zodat het kind spelenderwijs kan leren.

 • Met voor geïnstalleerde leerzame spellen.
 • Parent control en IPS scherm voor bescherming van de ogen.
 • Met rubberen case tegen vallen.