Camcorder

Een camcorder of videocamera is een type camera wat u makkelijk kunt vasthouden en waar u langere filmpjes mee kunt maken. Zo kunt u live meekijken op het schermpje wat u aan het filmen bent. Een videocamera gaat gepaard met verschillende functies. Wij zullen hieronder de belangrijkste zaken uitleggen.

[read more=”Lees meer” less=”Verberg”]

Hoe werkt een camcorder?

Een videocamera werkt draadloos via een oplaadbare batterij. Deze batterijen zijn een stuk groter dan bijvoorbeeld van action cams en kunnen vaak 1.5 uur tot 2 uur achter elkaar filmen. De data van de camera wordt opgeslagen op een SD-kaart wat u in de videocamera kunt pluggen. Dit kunt u vervolgens overzetten naar uw pc of laptop via een usb kabel of een SD ingang. U maakt de SD-kaart weer leeg en u kunt weer filmen.

Resolutie, FPS en megapixels van de camcorder

De resolutie en FPS (frames per second, oftewel beelden per seconde) bepalen de kwaliteit van filmmateriaal. Een 4K resolutie zorgt voor een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Een Full HD resolutie zorgt voor 1920 x 1080 pixels. FPS bepaalt hoe soepel de beelden lopen. Hoe hoger de FPS, hoe soepeler de beelden lopen. Wij raden minimaal 24 FPS aan. U kunt uiteraard ook fotograferen met de camcorder. De kwaliteit van de foto’s wordt uitgedrukt in megapixels. Hoe hoger, hoe scherper.

Extra functies van een camcorder

Een camcorder kan beschikken over vele extra functies. Wij zullen de belangrijkste hieronder noemen:

  • Nachtvisie en led licht. Dit kan handig zijn als u in het donker wilt filmen. Een infrarood nachtvisie zorgt ervoor dat donkere beelden te zien zijn in zwart/wit. Een led lampje in de camera verlicht de eerste 2 tot 3 meter waardoor dit beter te zien is. Let wel op dat dit extra batterij zuigt.
  • Zoom. Met een camcorder kunt u ook inzoomen. Er is een verschil tussen een optische en digitale zoom. Een optische zoom zorgt dat de lens inzoomt zonder dat de beeldkwaliteit minder scherp wordt. Een digitale zoom zorgt ervoor dat u inzoomt op het beeld, maar de resolutie wordt minder scherp.
  • Wifi. Een wifi functie zorgt ervoor dat u de camera kunt besturen met een mobiel apparaat als een telefoon of tablet. U kunt van afstand foto’s of video’s maken. Daarnaast kunt u filmmateriaal direct delen op social media of opslaan in de cloud. Let wel op dat de apparaten aangesloten moeten zijn op hetzelfde wifi netwerk.
  • Extra edit functies. Een videocamera beschikt meestal ook over extra functies als het instellen van helderheid, licht en gezichtsherkenning.

Belangrijke accessoires van de camcorder

Het is ook mogelijk accessoires aan te sluiten op een camcorder. Dit zijn de belangrijkste accessoires:

  • Statief. Dit kan handig zijn als u wilt filmen vanaf een punt. De camera dient dan wel te beschikken over een aansluiting voor een statief. U kunt dit er meestal vanaf de onderkant indraaien.
  • Externe microfoon. Als u geluid nog beter wilt oppakken, is een externe microfoon handig. Zo isoleert u het geluid van wat u aan het filmen bent. Dit kan via een 3.5 mm jack aansluiting voor een externe microfoon. Ook dient de camera een voetstuk aan de bovenkant te hebben waar de microfoon aan vastgemaakt kan worden. Dit dient de camera te hebben.
  • Led lamp. Als u over meer verlichting wilt beschikken, is het handig een extra led lamp aan te schaffen. Dit kan aan het voetstuk boven de camera gemonteerd worden. De lamp heeft een eigen batterij en kan opgeladen worden.
  • Optische zoomlens. Camcorders kunnen vaak niet scherp filmen binnen twee meter. Met een optische zoomlens is dit wel mogelijk.

[/read]

Zie ook:

Toont alle 5 resultaten