Veelgestelde vragen: Hoe is Majstra ontstaan?

Wij hebben meermaals vragen gehad via mailcontact en telefonisch contact van klanten hoe Majstra nou eigenlijk is ontstaan. Hierop hebben besloten om dit in een duidelijk verhaal te vertellen.

Voetbalfeestje op een zaterdagavond

Winter 2014, 18 januari – Het was zaterdagavond en we hadden een feestje met onder andere teamgenoten van ons voetbalteam. In de middag hadden we een wedstrijd en deze hadden we gelukkig gewonnen, iedereen was fysiek moe maar we hadden genoeg om over te praten, namelijk de winst.

Naarmate het later werd op de avond, varieerden de gesprekken en werd er over van alles gepraat. Je kent het wel, na een aantal drankjes weet iedereen plotseling alles over de wereld. We zijn opeens filosoof, econoom, politicus en wetenschapper in één en we weten alles beter dan de rest. Tijdens deze gespreksfase had ik dus samen met een vriend ook een gesprek over de dure prijzen van laptops of tablets. We waren het er over eens dat een merktablet bijvoorbeeld veel te duur was, je betaalde zo meer dan €250,- voor een 10 inch tablet. Beiden waren we student van de universiteit Leiden en wij hadden helemaal geen geld om zo’n dure aankoop te doen. Iedere maand wachtte ik namelijk op mijn studiefinanciering, want het verdiende geld met mijn bijbaan was natuurlijk allang op, hoe zou ik dan een tablet kunnen aanschaffen voor zo’n hoge prijs? Toen ontstond er plotseling een idee.

Van idee naar realiteit

Wij vroegen ons af of het mogelijk was tablets met dezelfde specificaties als deze gevestigde merk-tablets aan te bieden voor een stuk goedkoper. Hier hadden wij een heel gesprek over op de zaterdagavond en we besloten om hier wat research naar te doen en er werk van te maken. Dit was natuurlijk wel afgesproken na een aantal borreltjes, dus het moest nog maar blijken of hier echt wat van kwam. Meestal maken mensen dan bepaalde beloftes en wordt hier vervolgens nooit meer over gesproken, iedereen herkent deze situatie wel. Wat gebeurde er toen? Een dag later, op zondag, keken wij of het inderdaad mogelijk was om kwalitatief goede tablets aan te bieden tegen scherpe prijzen. Daarnaast hadden wij het idee om echt persoonlijke service te verlenen, iets wat we zelf enorm fijn vinden bij een aankoop, vertrouwen winnen bij de consument want dit zijn ook mensen. Wij zagen een kans om wat te ondernemen en schreven ons negen dagen later in bij de Kamer van Koophandel. Het begon nu langzamerhand werkelijkheid te worden, wel begonnen we heel rustig. Zo hadden we beiden een klein beetje gespaarde studiefinanciering ingelegd waardoor het bedrijf Majstra begon als een hobby naast onze studie. We hadden nou eenmaal niet een groot vermogen. Maar beetje bij beetje begon het aan te slaan en here we are! Nu zijn we langzaam ook uitgebreid naar actioncamera’s en gadgets als bijvoorbeeld de powerbank. Twee jaar later staan we er nog steeds en willen we dit als fulltime werk gaan doen na onze studies. Waarom sloeg het concept eigenlijk aan? Hier hebben wij onderzoek naar gedaan bij diverse klanten.

Majstra staat voor service en kwaliteit

Ten eerste laten wij producten op maat maken met specificaties naar Europese normen, de producten moeten dus snel en gemakkelijk functioneren. Neem nou bijvoorbeeld de Allwinner Technology A31. Deze tablet heeft minimaal dezelfde specificaties als meerdere merk-tablets, maar is wel een heel stuk goedkoper. Of de Allwinner Technology A83T met een Octacore-processor. Tablets met deze processor (vrij nieuw en zeer snel) zijn momenteel erg prijzig en dit model is veel voordeliger. Of de Lipa Tabtop Windows 10, met Windows 10 en een keyboard waarmee je het dus ook als laptop kan gebruiken, eigenlijk een tablet en laptop in een. Dit soort modellen zijn enorm duur bij de al gevestigde merken, vaak meer dan €500, -. Omdat de merken nog niet bekend zijn bij iedere consument, is het voor ons heel belangrijk persoonlijke service te verlenen aan de klant. Hier houden wij zelf ook van en wij willen dat de klant zich vertrouwd voelt bij ons. Iedere klant is een persoon en zo zien wij dat ook. Op webwinkelkeur ervaren onze klanten deze visie ook.

Momenteel blijven we uitbreiden en groeien, met dank aan die ene zaterdagavond en de mensen om ons heen die ons blijven steunen. Maakten die borrels dan zoveel uit? Dankzij dat zijn we wel heel erg open gaan praten over ideeën en ging het een keer niet over filosofie of politiek, maar iets wat wij misten als product. En het belangrijkste, we kwamen onze afspraak na, iets wat de meeste studenten heel moeilijk vinden na een zaterdagavond. Zo zie je maar wat het nakomen van gemaakte afspraken te weeg kan brengen.