Wat zijn de voordelen van een SSD?

De voordelen van een ssd

Een interne of externe SSD schijf wordt tegenwoordig al regelmatig gebruikt bij computers en dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Momenteel maken computers nog veel gebruik van HDD schijven. In dit artikel zullen wij de voordelen van een SSD uitleggen.

Inhoudsopgave

Snelheid

Een SSD is velen malen sneller dan een HDD schijf. Een computer met een HDD schijf doet ongeveer 15 seconden over het opstarten. Als hier een SSD schijf wordt gebruikt, zal het ongeveer vijf keer sneller opstarten. Daarnaast worden programma’s en games tweemaal zo snel geladen als met een HDD. De schrijf-en leessnelheid van een SSD is dan ook een stuk  hoger. Hieronder ziet u ongeveer het verschil. De snelheid kan per SSD model verschillen.

  • Leessnelheid SSD                                                   Leessnelheid HDD
    450 MB/S-3200 MB/S                                       100 MB/S- 200 MB/S
  • Schrijfsnelheid SSD                                               Schrijfsnelheid HDD
    300 MB/S-1500 MB/S                                           100 MB/S-200 MB/S

Energiebesparend

Een van de voordelen van een SSD is dat het zuinig omgaat met energie. Een HDD schijf van 3.5 inch verbruikt tussen de 5 en 9 Watt. Een 2.5 inch formaat (vaak in laptops) verbruikt 3 Watt. Dit verbruik is er altijd, ook als de harde schijf dus niets leest of schrijft. Een SSD schijf verbruikt 0.1 Watt als deze niet schrijft of leest. Als de SSD wel werkt, verbruikt het 3 Watt. Dit betekent dat er flink wat energie wordt bespaard met een SSD. U kunt dus zo flink wat centen besparen en denkt ook nog eens aan het milieu!

Stil en koeler

Een SSD schijf bevat geen draaiende platen waardoor het geen geluid maakt. Daarnaast beschikt een SSD ook niet over een koeler, wat ook geluid maakt. Er is geen wrijving tussen draaiende onderdelen wat normaliter warmte produceert. Daarom is een koeler dus overbodig. Doordat de schijf minder warm is, is dit ook beter voor andere computeronderdelen. Deze kunnen langer gebruikt worden.

Lichter en niet schokgevoelig

Een van de voordelen van een SSD is dat het relatief licht is vergeleken met HDD. De SSD wordt van ander materiaal gemaakt en heeft ook geen extra bescherming nodig. Dit scheelt enorm in het gewicht. Omdat er geen draaiende platen zijn, is een SSD ook minder schokgevoelig. Dit aspect is vooral handig voor mobiele computers als laptops. Deze worden namelijk veel bewogen.

Nadelen

Momenteel zijn er nog geen SSD schijven beschikbaar met een even hoog geheugen als wat de HDD biedt. Dit zal toekomstig wellicht anders zijn omdat dit nog volop in ontwikkeling is. Daarnaast zijn SSD schijven momenteel een stuk duurder. Wel zitten er uiteraard veel voordelen bij. De verwachting is dat de prijzen zullen dalen in de toekomst omdat er steeds efficiënter wordt geproduceerd.

De voordelen van een SSD zijn dus groots. Wel is het wat duurder dan een HDD schijf. Bij Majstra kunt u ook interne SSD schijven aanschaffen. Heeft u nog vragen of kunnen wij u ergens mee helpen? U kunt ons  bereiken via de klantenservice.