Tips en trucs: Hapert uw Android? Doe de soft-of hard reset!

Gebruikt u een Android-systeem en functioneert deze niet meer optimaal? In bepaalde situaties kan uw toestel traag reageren of soms zelfs helemaal niet meer. Het toestel loopt dan vast op bepaalde momenten, dit kan vervelend zijn. De oorzaak kan uit verschillende hoeken komen, zo kan dit komen door bepaalde app-updates of er kan simpelweg teveel (onnodige) data op staan waardoor een schoonmaak nodig is. Voor onze Android-gebruikers is er een oplossing dit probleem op te lossen! We kunnen namelijk gebruik maken van de soft- of hard reset waardoor het Android-systeem zich herstelt van deze vervelende storingen. We zullen hieronder beide mogelijkheden uitleggen. Let op: Het is erg handig een back-up te maken voordat u deze methoden probeert, er kan namelijk data verloren gaan. Deze pagina is overigens volledig geschikt voor onze Android-tablets, echter kan de hard reset per merk verschillen.

 Soft reset

Ten eerste kunt u een simpele reset doen door de tablet alleen maar opnieuw op te starten. Deze oplossing verhelpt ook vaak een bepaalde inactiviteit van het Android-systeem. Helpt dit niet? Dan is een soft-reset ook mogelijk via de Android-instellingen. Aan de hand van afbeeldingen zullen we het per stap uitleggen. Hieronder zullen we ze een voor een toelichten.

Stap 1: Via het menu kunt u klikken op “instellingen” die weergeven is met het grijze tandwiel.

Soft reset

Stap 2: Hier kunt u klikken op “Back-up maken en opnieuw instellen”.

Soft reset

Stap 3: Hier kunt u klikken op “Fabrieksinstellingen terug”. Tip: Het is verstandig een back-up te maken van uw gegevens, alle data gaat namelijk verloren. Dit kunt u doen door te klikken op “Back-up maken van mijn gegevens”.

Stap 3 soft reset

Stap 4: Tenslotte kunt u er voor kiezen om ook de SD-kaart te wissen, dit is echter niet nodig aangezien het gaat om het Android-systeem. Dus als laatste stap kunt u onderaan klikken op “Tablet opnieuw instellen”.

Dit zijn alle stappen van de soft reset. Na deze reset zou het Android-systeem zich moeten herstellen van fouten als vastlopen, haperingen of het niet functioneren van apps. Helpt de soft reset niet voor de Android-problemen, dan is mogelijk een hard reset de oplossing! Hieronder zullen we de hard reset uitleggen.

Hard reset

De hard reset kan verschillen per tabletmerk, voor al onze tablets geldt de onderstaande methode wel. Voor de hard reset heeft u een dunne pin of naald nodig, dit gaat namelijk via de buitenkant van de tablet. We zullen aan de hand van foto’s laten zien hoe u dit kunt uitvoeren. De foto’s zijn gemaakt van de Allwinner Technology A31 Black, echter geldt deze methode voor al onze Android-tablets en zo krijgt u er een beter beeld bij. Hieronder worden de stappen uitgelegd.

Stap 1: Zoek eerst de aansluitingen op van de tablet, deze zijn vaak aan de buitenkant van de tablet te vinden. Bij de Allwinner Technology A31S Black is dat bijvoorbeeld aan de rechterkant als u de tablet recht houdt. U ziet dat er een aansluiting is met “reset” erop, deze hebben we nodig. 

 

Stap 2: Laten we even inzoomen op de resetknop. U ziet dat de resetknop een erg klein gaatje bevat. Nu heeft u dus een dunne pin of naald nodig. Vervolgens kunt u met een pin of naald de resetknop indrukken, u voelt dat er een soort aan- en uit knop wordt ingedrukt, deze houdt u even ingedrukt. De tablet gaat vervolgens aan en het systeem laat zich opnieuw installeren. Hierna zouden de problemen opgelost moeten zijn

Stap 2 hardreset

Na de hard rest zouden de problemen opgelost moeten zijn. Het Android-systeem start opnieuw op en de tablet zou geen last meer moeten hebben van haperingen, vastlopen of niet werkende apps. Hebben beide methodes niet gewerkt? Dan is het ook mogelijk een firmware kaart op te vragen via onze klantenservice. Aan de hand van deze kaart is het mogelijk de gehele Android compleet opnieuw te installeren.

De soft-en hard reset zijn geschikt voor al onze Android-tablets. Zo geldt deze voor de Allwinner Technology A31 BlackAllwinner Technology A31 WhiteAllwinner Technology A83TLenovo phonetablet 7 inchLipa 9 inch ATM7029 Quadcore BlackLipa 9 inch ATM7029 Quadcore Black and White en Lipa IPS phonetablet.

De soft reset geldt voor iedere tablet, de hard reset kan verschillen per merk. Mocht u nog vragen of opmerkingen hierover hebben, kunt u een bericht achterlaten via onze klantenservice.