Hoe installeer je een tweede scherm?

installeer een tweede scherm

Een tweede scherm kan erg fijn werken. Je krijgt zo meer beeldruimte waardoor je makkelijker taken kan uitvoeren. Je dupliceert eigenlijk de beeldruimte. Een tweede monitor kan je bijvoorbeeld aansluiten op de laptop, tablet of pc. De installatie hiervan heb je zo gedaan. Binnen tien minuten staat het tweede scherm klaar. Het enige wat je nodig hebt, is een laptop of een pc en een tweede beeldscherm. In dit artikel zullen wij je uitleggen hoe je eenvoudig een tweede scherm kan installeren.

Waarom een tweede scherm?

Mensen die een tweede scherm aansluiten en gebruiken willen nooit meer terug naar slechts een scherm. Dit komt omdat je comfortabeler werkt en meer beeldruimte hebt. Stel je voor je werkt met twee of drie bestanden. Je kan een aantal van deze op het tweede scherm plaatsen zodat je direct inzicht hebt in meerdere bestanden. Je hoeft deze niet telkens te openen. Hoe installeer je een tweede scherm? Volg de stappen hieronder en het is binnen 10 minuten geregeld.

installeer een tweede scherm

Stap 1: Beeldscherm installeren

Eerst dien je de monitor op de juiste plek te zetten waar je het zou willen gebruiken. Sluit deze ook aan met de stroomkabel zodat het alvast aan staat. Nu gaan wij zorgen dat je apparaten een verbinding gaan krijgen.

Stap 2: Kies de juiste aansluiting voor je beeldscherm

Nu gaan wij kijken naar via welke aansluiting je het beeldscherm kan verbinden met de pc of laptop. De meeste apparaten werken met een HDMI aansluiting. Dan verbind je het beeldscherm met een HDMI kabel met de pc of laptop. Er zijn nog meer aansluitingen welke je kan gebruiken, deze zie je hieronder:

 • HDMI.
 • DisplayPort.
 • Usb c.
 • VGA.
 • Thunderbolt 1 of 2.

Stap 3: Hoe het scherm te verbinden met de kabel?

Je hebt je aansluiting gekozen en nu kan je kiezen hoe je het scherm wilt verbinden met de kabel. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar je hebt hier dus meer mogelijkheden in. Zie hier de drie meest gebruikte opties.

 • Directe verbinding met de kabel. Dit is de meest gebruikte methode. Je sluit het beeldscherm aan op de pc of laptop met bijvoorbeeld een HDMI kabel. Vervolgens zijn ze verbonden met elkaar. Heb je geen HDMI poort over? Kies dan een andere aansluiting of kies voor een HDMI adapter.
 • Docking station. Dit is een tweede methode om de monitor te verbinden met je pc of laptop. Met een docking station kan je het aantal aansluitingen en poorten uitbreiden. Zo kan je deze apparaten gemakkelijk met elkaar verbinden. Hiermee kan je ook een tweede beeldscherm aansluiten.
 • Daisy Chaining. Deze methode wordt niet veel gebruikt, maar het kan wel. Je hebt hier twee DisplayPort kabels voor nodig. De eerste kabel installeer je tussen de pc/laptop en je eerste beeldscherm. De tweede kabel installeer je tussen het eerste scherm en het tweede scherm. Niet iedere monitor ondersteunt dit, ga dit dus wel goed na.

Stap 4: Naar beeldscherminstellingen

Nu je de beeldschermen met de kabel hebt verbonden, ga je alles goed instellen. Dit doe je door binnen de Windows naar je bureaublad te gaan. Klik vervolgens op je rechtermuisknop en klik daar op Beeldscherminstellingen.

 

installeer een tweede scherm

Stap 5: Identificeer de schermen

Onderaan zie je vervolgens het kopje “Meerdere beeldschermen“. Meestal staat je tweede scherm er al tussen. Als het er niet aan het begin al tussen staat, kan je hier klikken op detecteren. Het scherm zal gevonden worden. Nu kan je instellen welk beeldscherm je eerste beeldscherm is en welke je tweede. Dit is belangrijk aangezien je tweede scherm als extra moet dienen.

installeer een tweede scherm

Stap 6: Indeling beeldscherm bepalen

Waar je net kon kiezen uit welk beeldscherm je eerste beeldscherm is en welke je tweede, kan je ook de indeling kiezen. Hier bepaal jij aan welke kant je tweede beeldscherm staat ten opzichte van je eerste scherm. Dit is belangrijk omdat je muis en toetsenbord hierop moeten inspelen. Als je tweede beeldscherm boven je eerste hangt, moet je deze dus in het plaatje onder elkaar zetten. Als je het tweede scherm rechts van je primaire scherm wilt hebben, schuif je het tweede scherm (2) hier naar rechts van het primaire scherm (1). Zo kan je de indeling van de beeldschermen bepalen. Een laptop ligt meestal lager dan een monitor, deze zal je weer schuin van elkaar moeten instellen.

Stap 7: Hoe wil je de beeldschermen weergeven?

Nu kan je een beetje naar beneden scrollen en klikken op “Meerdere beeldschermen“. Hier heb je keuze uit weergaveopties van de beeldschermen. Je kan kiezen uit vier opties.

 • Dupliceren. Hiermee zie je hetzelfde beeld op twee schermen. Dit is handig als je een collega hebt die even mee wil kijken of als je dit wil delen met meerdere collega’s.
 • Uitbreiden. Met deze optie breid je het huidige scherm uit naar het tweede scherm. Dit betekent dat je meer werkruimte hebt en dus ook meer beeldschermruimte.
 • Alleen weergeven op 1. Met deze optie laat je alles alleen weergeven op het eerste beeldscherm.
 • Alleen weergeven op 2. Met deze optie laat je alles alleen weergeven op het tweede beeldscherm.

installeer een tweede scherm

Herkent de pc het tweede scherm niet?

Heb je het tweede scherm verbonden hebben met de pc of laptop via een kabel, maar de pc of laptop herkent het tweede scherm niet? Dan is het zeer waarschijnlijk dat de drivers er voor zorgen dat deze niet herkend wordt. Dit herken je gelijk aan het begin al als je naar de beeldscherminstellingen gaat en je geen tweede scherm ziet staat terwijl alles wel verbonden is. Je dient de drivers te updaten zodat nieuwe schermen ook herkend kunnen worden. Deze zorgen voor een goede samenwerking tussen de videokaart, de pc en de beeldschermen. Meestal worden ze automatisch geüpdatet, maar het komt wel eens voor dat het niet gebeurt. Doe dit dan handmatig via de instellingen binnen Windows.

Installeer een tweede scherm

Zo installeer je een tweede scherm. Binnen 10 minuten is dit dus geregeld. Bij Majstra kan je ook portable monitors en een extra scherm voor je laptop vinden welke ook geschikt zijn als tweede scherm. Je kan deze in Full HD, 4K of 4K met touchscreen aanschaffen. Volg onze blogs voor meer updates en informatie omtrent elektronica!