Keuzehulp action camera’s

action cam 6

Een action cam kopen: advies van Majstra

Een action cam kan filmen en fotograferen op speciale momenten, namelijk tijdens inspanningen. Deze camera’s zijn ontworpen hiervoor en hebben dus een klein en compact formaat. Dit maakt het mogelijk om de camera te bevestigen aan objecten om speciale films te kunnen maken. Ook bezitten de camera’s veelal over speciale functies. Op deze pagina bieden wij u keuzehulp aan. Wij bespreken de belangrijkste functies.

Beeldresolutie en aantal FPS

De beeldresolutie bepaalt in welke kwaliteit de camera kan opnemen. Een Full HD camera neemt op in 1920 x 1080 pixels. Een 4K camera neemt op in 3840 x 2160 pixels. Dit kan ook iets minder zijn, het is afhankelijk van de camera. FPS staat voor `Frames per second`, het aantal beelden per seconde. Hoe hoger de FPS is, hoe sneller en soepeler de beelden bewegen. Doorgaans wordt per resolutie een minimum gehanteerd van 24 FPS. Een 4K camera kan ook in een Full HD resolutie filmen. Het aantal FPS van de Full HD resolutie zal bij een 4K camera hoger zijn dan bij een Full HD camera.

  • 4K resolutie. Een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Dit kost wel meer data op de geheugenkaart.
  • Full HD resolutie. Een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

Timelapse en slowmotion

De meest gebruikte speciale effecten zijn Timelapse en slowmotion. Met timelapse zal de camera fotograferen in een bepaalde tijdsinterval. U kunt zelf kiezen of de camera per seconde, 5 seconden of 10 seconden een foto maakt. Dit kan mooie beelden opleveren als een zonsondergang gedurende een langere tijd of als u het verkeer van bovenaf filmt. Wij raden hierbij een statief aan zodat u de camera kunt laten filmen. De slowmotion functie vertraagt het beeld waardoor alles heel traag lijkt te gaan. Hiervoor dient de FPS hoog genoeg te zijn. Hoe meer beelden de camera per seconde kan maken, hoe beter de slowmotion zal uitpakken.

  • Timelapse. Een functie waarbij de camera in een tijdsinterval foto’s schiet. Handig voor lange termijn filmpjes als een zonsondergang of het verkeer van boven gefilmd.
  • Slowmotion. Een functie waarbij het beeld vertraagt. Hier is een hoge FPS gewenst voor een beter effect.

Wifi functie

Sommige action cams beschikken over een wifi functie. Dit betekent dat u een app op de smartphone of tablet kunt installeren. Met deze app kunt u live meekijken op de camera. Ook kunt u van afstand foto’s maken of video’s starten of stoppen. Ten slotte is het ook mogelijk om via deze app data direct door te sturen naar de smartphone of tablet, of het te delen op social media.

Waterproof

Een action cam kan op meerdere manieren gebruikt worden. Er zijn veel accessoires beschikbaar welke u erbij kunnen helpen. Wij bespreken hier de belangrijkste accessoires.

  • Borstband, hoofdband of polsband. Met deze banden kunt u de action cam bevestigen op uw lichaam. Met deze accessoire kunt u filmen vanaf uw eigen point of view, dit levert enorm leuke beelden op. Dit kan handig zijn tijdens het fietsen, hardlopen of duiken. Per activiteit is een andere band geschikt.
  • Extra batterij en een dual charger. De batterijen van de action cams gaan relatief snel leeg. Een extra batterij kan hierin handig zijn. Met een dual charger kunt u twee batterijen tegelijkertijd opladen.
  • Selfiestick of statief. Een selfiestick kan handig zijn als u vanuit de lucht een foto wilt maken, bijvoorbeeld van een groep. Een statief is handig als u vanaf een punt wilt filmen, bijvoorbeeld met timelapse.
  • Gimbal. Een gimbal is een professioneel apparaat wat u kunt koppelen aan de action cam. Het is een statief, maar een Gimbal kan draaien om 3 assen. Dus diagonaal, verticaal en horizontaal. Dit kan dus echt professionele en hele unieke filmmomenten opleveren. In de filmindustrie worden Gimbals ook gebruikt voor unieke effecten.
  • MicroSD-kaarten. Deze geheugenkaartjes zijn noodzakelijk voor het opslaan van filmpjes en foto’s.

Handige accessoires

Het is ook mogelijk om media af te spelen via een externe harde schijf. U dient na te gaan of de mediaspeler usb aansluitingen heeft en hoeveel er aan externe opslag herkend kan worden. Vaak zijn er speciale apps welke externe media makkelijk kunnen afspelen op de mediaspeler. Het is ook mogelijk de tv box te koppelen aan een NAS server of een thuisnetwerk.