Hoe doe je een Windows driver update?

Windows driver update

Soms heeft je Windows mini pc, tablet of desktop een bepaalde hardware issue. Zo kunnen je usb poorten plotseling niet goed meer functioneren. Externe apparaten worden bijvoorbeeld niet goed meer herkend. Of je monitor toont bepaalde gebreken, denk aan uitvallen of flikkeringen in het scherm. Meestal is een update van de drivers (stuurprogramma’s) de oplossing hiervoor. In dit artikel zullen wij je uitleggen hoe je eenvoudig drivers binnen Windows 10 kan updaten. Hierna zijn de stuurprogramma’s up to date en zullen je apparaten beter werken.

Wat is een Windows driver?

Drivers zijn essentieel op een Windows 10 besturing. Dit zijn software programma’s die gemaakt zijn om te communiceren met alle hardware. Je kan denken aan interne hardware, maar ook aan aangesloten hardware. Een processor, videokaart en werkgeheugen vallen onder interne hardware. Windows 10 installeert meestal zelf drivers na de installatie. Soms ontvang je nog een driver cd van de fabrikant waar je alle drivers op kan vinden. Maar drivers zijn er ook voor externe hardware als een toetsenbord, muis, monitor of een externe harde schijf. De stuurprogramma’s communiceren tussen Windows 10 en de aangesloten hardware, de bedoeling is dat alles goed wordt herkend en juist werkt.

Meestal installeert Windows 10 automatisch drivers als het systeem de componenten herkent. Echter komt het weleens voor dat bepaalde componenten niet worden herkend door Windows 10. Het systeem kan dan ook geen drivers installeren. Nu zal je toch handmatig de juiste driver moeten installeren. Meestal krijg je een bestand van de fabrikant met alle benodigde drivers. Mocht je dit niet hebben gekregen, kan je altijd de fabrikant berichten hierover zodat zij je de juiste drivers sturen. Ook kan je het component waar de driver van mist opzoeken op het internet en via deze weg handmatig de juiste driver downloaden. Ook zijn er talloze driver softwares die automatisch alle stuurprogramma’s voor jou zoeken, veel zijn wel betaald. Je kan binnen Windows 10 bij apparaatbeheer nagaan welke componenten een driver missen. Dit kan bij apparaatbeheer. In het volgende kopje leggen wij je uit hoe je de drivers binnen Windows 10 kan updaten.

Volg deze stappen voor een Windows driver update

Fabrikanten hebben vaak tijd nodig om de drivers door te geven aan Windows 10 en het kan gebeuren dat er een stuurprogramma mist binnen Windows Update, dan zal je het handmatig moeten installeren. Echter is het wel de makkelijkste, veiligste en beste methode om het via Windows Update te doen. Dit komt omdat alle compatibele drivers worden getoond door Windows 10, dus je zal geen verkeerde driver installeren. Ook zijn de drivers geverifieerd en getest door Windows. Volg de stappen hieronder om de Windows driver update te doen.

Stap 1: Open de instellingen door linksonder op de Windows knop te drukken.

Windows driver update

Stap 2: Klik vervolgens op Bijwerken en Beveiliging.

Windows driver update

Stap 3: Klik boven op Windows Update.

Windows driver update

Stap 4: Klik rechts op Optionele Updates zoeken.

Windows driver update

Stap 5: Vouw het venster open waar Stuurprogramma-Updates staat.

Windows driver update

Stap 6: Vink alle driver updates aan welke je wil updaten en klik daaronder op Downloaden en Installeren.

Nu zal Windows alle drivers downloaden en installeren. Het kan zijn dat er wordt gevraagd om de computer even opnieuw op te starten om alles goed te laten functioneren. Als er geen drivers tussen staan, kan het zijn dat er geen updates beschikbaar zijn. Dan dien je het handmatig te doen. Dit kan door de fabrikant te contacten voor de juiste driver of door het internet af te speuren voor de juiste driver voor het component waar dit voor mist. Met deze methode kan je dus een Windows driver update uitvoeren. Mocht je nog vragen hebben, kan je ons bereiken via de klantenservice.