Keuzehulp ip camera’s

IP camera 1

Een ip camera kopen: advies van Majstra

Een ip-camera is de ideale beveiligingscamera. U kunt overal met uw smartphone, tablet of pc live meekijken via de bij behorende app. Daarnaast ontvangt u ook notificaties bij bewegingen en is het aan te sluiten op uw thuisnetwerk of NAS server voor opslag. Op deze pagina bieden wij u keuzehulp waar wij de belangrijkste functies bespreken.

Wat is een ip-camera?

Een ip-camera staat eigenlijk voor internet protocol camera, een type beveiligingscamera. Dit betekent dat de verbinding via het internet gaat. Praktisch betekent dit dat u overal live mee kunt kijken via de camera als u internetverbinding heeft. Zo kunt u live via de telefoon, tablet of pc meekijken. Daarnaast kan de camera de data ook live opslaan op een thuisnetwerk, SD-kaart of een NAS server.

Beeldresolutie en aantal FPS

De beeldresolutie bepaalt in welke kwaliteit de camera kan opnemen. Een Full HD camera neemt op in 1920 x 1080 pixels. Een 4K camera neemt op in 3840 x 2160 pixels. Dit kan ook iets minder zijn, het is afhankelijk van de camera. FPS staat voor `Frames per second`, het aantal beelden per seconde. Hoe hoger de FPS is, hoe sneller en soepeler de beelden bewegen. Doorgaans wordt per resolutie een minimum gehanteerd van 24 FPS. Een 4K camera kan ook in een Full HD resolutie filmen. Het aantal FPS van de Full HD resolutie zal bij een 4K camera hoger zijn dan bij een Full HD camera.

  • 4K resolutie. Een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Dit kost wel meer data op de geheugenkaart.
  • Full HD resolutie. Een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

Kijkhoek

De kijkhoek bepaalt welke ruimte de camera kan filmen. Hoe groter de kijkhoek is, hoe groter de ruimte is wat de lens kan filmen. Per ruimte is een bepaalde kijkhoek minimaal. Wij sommen het hier voor u op.

  • Deur of een poort. Hier is een kijkhoek van 65 graden voldoende.
  • Een kleine tuin, kamer of een receptie. Hier raden wij minimaal een kijkhoek van 65 graden aan.
  • Een grote tuin en een woonkamer. Minimaal een kijkhoek van 90 graden.
  • Een grotere ruimte als een garage. Minimaal een kijkhoek van 100 graden.

Wifi of internetkabel

U kunt de ip-camera verbinden met het internet via wifi of bekabeld met een internetkabel. Wifi scheelt u ruimte, u hoeft geen kabel aan te leggen. Een verbinding via een internetkabel is stabieler, maar u zult een draad moeten aanleggen naar de camera.

Binnen of buiten

Wilt u de camera binnen of buiten gebruiken? Als u het binnen wilt gebruiken, kunt u het op een tafel of een ander object plaatsen. Ook kunt u het uiteraard aan de muur monteren. Wilt u een beveiligingscamera voor buiten? Let dan op dat de camera waterproof is, tegen zonlicht kan en dat het te monteren is.

Nachtfunctie en draaien van de camera

Met de nachtvisie kunt u in het donker filmen. Door de infrarood sensor kunt u alles in zwart-wit zien. Handig als u ook in het donker wilt filmen. De meeste ip-camera’s beschikken over deze functie aangezien beveiliging ieder moment van de dag op orde moet zijn. Daarnaast kunnen sommige camera’s ook horizontaal of verticaal draaien. Dit kunt u automatisch instellen, maar het kan ook van afstand met uw mobiel of tablet.